Rouw bij kinderen

Het is heel fijn om jou hier te mogen verwelkomen en het is heel fijn dat je kinderen en jongeren wilt gaan ondersteunen in rouw en verlies situaties. Een grote misvatting is, of een van de grote misvattingen is, dat kinderen te klein zijn om te beseffen wat er gebeurt. Het is niet omdat kinderen nog geen beelden kunnen koppelen aan de woorden ‘mama is overleden’ of ‘oma is ziek’ of ‘het huisdiertje is overleden. We gaan het moeten laten inslapen’ dat kinderen niet reageren op het afgesneden zijn. Jammer genoeg staan mensen hier te weinig bij stil. Het is niet omdat er nog geen beeld kan gekoppeld worden aan een bepaald woord, dat kinderen daarom de gevoelens van pijn en verdriet niet ervaren wanneer ze afgesneden zijn van hun geliefde

Maar doe je daar wel goed aan?

Wat met emoties die binnen blijven? Is het niet zo dat alles wat binnen zit vroeg of laat zijn uitweg naar buiten vindt?

Het lijkt niet makkelijk om je kind in rouw te helpen, we zijn het immers niet aangeleerd. Hoe ga je met de tranen van je kind om? En wat met een opstandig of teruggetrokken houding? Wat zeg je en wat zeg je beter niet? 

Vertel je dat opa is gestorven, en hoe doe je dat? En wat met de ziekte van oma? En wat met jouw verdriet?

Vanuit een comfortabele positie

In deze lezing kom je alles te weten over hoe je je kind in rouw kan steunen, wat je zegt en hoe je het zegt, wat rouw is en waarom het zo'n pijn doet. We spitsen ons toe op kinderen en zoomen in op alle leeftijden; van baby tot jongvolwassene. 

Na deze lezing kan je vanuit een comfortabele positie op weg om je kind in verdriet en rouw te ondersteunen.

 

Deze lezing is een toegangsleutel om te praten over wat je bezighoudt, en brengt ouder en kind dichter bij elkaar. 

Daarnaast is het fijn om, tijdens de lezing, je verbonden te voelen en je verhaal te delen met anderen. Het is een plaats waar je vragen en verdriet er mogen zijn, waar je zonder gêne kan vertellen hoe het je vergaat en waar je begrepen wordt.