Levend verlies is blijvend afscheid nemen van wat niet meer is.

Mensen die elke dag met levend verlies moeten leven, worden elke dag weer geconfronteerd met opnieuw tegen de grenzen aanlopen, en dit terwijl troost, begrip en steun verdwijnt. Net omdat die warmte afneemt, rouwen mensen met levend verlies vaak in eenzaamheid. En dit een leven lang, want zolang de bron van het verlies blijft bestaan, blijft de rouw en het afscheid nemen bestaan. 

Een grote misvatting is dat het verlies went.

Een grote misvatting is dat het verlies went.

‘Ben je er nog niet over?’


‘Maar hij weet toch van niets anders?’


‘Je moet doorgaan met je leven.’


Of, 


‘Wees blij, het had veel erger gekund.’


‘Je moet kijken naar wat je wel nog kunt.’


Na een tijd is het verlies voor de omgeving niet meer nieuw. 


Als iemand sterft, is er – terecht – zeer veel steun, warmte en begrip. Maar, na verloop van tijd leert de rouwende terug lichtpunten te zien en zingeving in zijn leven te vinden; de rouw gaat meestal over in een opwaartse beweging. De pijn wordt na verloop van jaren minder scherp, minder rauw. Uiteraard zijn er doorheen het leven momenten waarop de rouwende de overledene erg hard mist zoals bij het plotse gevoel van gemis dat hem overvalt, of tijdens speciale gebeurtenissen zoals verjaardag, sterfdatum, …


Maar, dit is anders met levend verlies. De pijn en het gemis verzachten echter niet. De pijn wordt vaak niet minder scherp.

Er is geen leren leven met…, eerder een aaneenschakeling van verlies na verlies na verlies, en verdriet na verdriet, na verdriet, en dus een aaneenschakeling van rouw.  


Meer nog, de pijn en het verdriet worden soms met de jaren erger. Je went hier niet aan. 


Mensen die elke dag met levend verlies moeten leven, worden elke dag weer geconfronteerd met opnieuw tegen de grenzen aanlopen, en dit terwijl troost, begrip en steun verdwijnt. Net omdat die warmte afneemt, rouwen mensen met levend verlies vaak in eenzaamheid. En dit een leven lang, want zolang de bron van het verlies blijft bestaan, blijft de rouw en het afscheid nemen bestaan. 

De pijn en het verdriet lichter maken

Met deze opleiding willen we daar verandering in brengen en net wel het baken van blijvende steun en begrip en troost brengen in het leven van mensen die leven met levend verlies.


In deze opleiding krijg je inzicht in wat levend verlies precies is, wat leven met levend verlies zo moeilijk maakt, voor welke uitdagingen de rouwende staat, waarom de rouwende vaak in chronische rouw terecht komt, ....

Je krijgt heldere kaders en zeer concrete werkvormen en methodieken mee om de rouwenden met levend verlies te ondersteunen. Je leert hoe je de pijn en verdriet lichter kan maken.

Het lesprogramma

  • lesdag 1

    In deze eerste lesdag leer je:

    • Enkele belangrijke principes en verschillen tussen rouw om een overlijden en rouw om levend verlies;
    • Levend verlies: verlies op alle levensdomeinen. We maken hier oefeningen op;
    • Wat rouw is: Welke rouwreacties er mogelijk zijn. We zoomen in op lichamelijke reacties, gevoelsmatige en gedragsmatige;
    • Het rouwtakenmodel van Worden. In deze eerste les staan we stil bij de eerste rouwtaak. Deze vormt de basis om op verder te bouwen gedurende de vervolg lessen;
    • Je krijgt concrete inzichten en methodieken hoe je de rouwende nabij kan;
    • Je krijgt in een aantal veel voorkomende valkuilen en wat je wel kan doen;
    • Je leert hoe je de rouwende optimaal kan ondersteunen in deze eerste moeilijke rouwtaak
    • Je leert hoe slecht nieuws binnenkomt, welke weg het aflegt en hoe je slecht nieuws kan brengen zodat het net wel kan doordringen bij de rouwende
    • Je krijgt metaforen en methodieken aangereikt zodat je de rouwende zo goed mogelijk kan ondersteunen bij het bewandelen van rouwtaak 1
  • lesdag 2

    In deze lesdag staan we stil bij rouwtaak 2 van Worden: Het doorwerken van de pijn

    Hoe doe je dat en hoe kan je de rouwende nabij zijn?

    We staan stil bij de primaire en secundaire gevoelens.

    • Hoe kan je deze gevoelens herkennen?
    • Je krijgt methodieken om in gesprek te gaan met de rouwende en om zo zijn primaire en secundaire gevoelens naar boven te halen.
    • Je leert waarom iemand verbitterd en verhard kan zijn en hoe iemand terug 'zachter' en dus gelukkiger kan worden. 
    • In deze les leer je hoe je verdriet kan uitnodigen, zelfs verdriet dat lange tijd vast zit. Je leert de signalen lezen bij de rouwende. Je leert op zeer concrete en eenvoudige wijze mensen te lezen die vastzitten in hun verdriet. 
    • Je leert hoe je het verdriet en de gevoelens van rouw op zachte en respectvolle manier kan losmaken. 

    Levend verlies kan erg uitdagend zijn om op te merken. Het raakt immers alle (of op z'n minst zeer veel) levensdomeinen. Naast het zichtbare verlies is er sprake van minder minder zichtbaar verlies, ook wel het secundaire verlies genoemd. Je krijgt methodieken mee om dit verlies op te sporen én om hierrond in gesprek te gaan met de rouwende.

    Je kan deze methodieken inzetten in gespreksessies met de rouwende en er dus verschillende sessies rond bouwen.

  • lesdag 3

    We staan stil bij enkele veel voorkomende gevoelens van rouw: 

    • Wat willen ze de rouwende vertellen?
    • Hoe kan je deze gevoelens herkennen?
    • Hoe kan de rouwende deze gevoelens herkennen?
    • Hoe kan je deze gevoelens uitnodigen en hoe kan je hierrond werken?
    • Wat doen ze met de cliënt?

    Je krijgt telkens zeer kant-en-klare methodieken en werkvormen mee om telkens met de rouwende in gesprek te gaan rond deze gevoelens van rouw.

    Enkele gevoelens die we uitgebreid zullen bespreken (je leert ze te herkennen, wat hun nut is, en aan de hand van methodieken en werkvormen kan je de sessie hierrond bouwen):

    • verdoofd zijn;
    • angst;
    • gevoelens van depressie;
    • eenzaamheid;
    • ...

    We staan ook stil bij rouwtaak 3 van Worden: Aanpassen aan een wereld met je aandoening.

    In deze lesdag leer je voor welke uitdagingen de rouwende komt te staan en hoe je de rouwende kan ondersteunen. Uiteraard leer je dit terug aan de hand van methodieken die je ook tijdens de gesprekken met de rouwende kan gebruiken. 

     

  • lesdag 4

    Je krijgt inzichten waarom de pijn net groter kan worden na verloop van tijd in plaats van kleiner. Aan de hand van kant-en-klare methodieken kan je hier onmiddellijk mee aan de slag tijdens gesprekken met de rouwende. Het is immers belangrijk dat ook hij inzicht krijgt in dit mechanisme. 

    In lesdag 4 kom je hier alles over te weten. 

Vanuit de praktijk

In iedere les wordt het theoretisch kader vanuit de praktijk en praktijkvoorbeelden gegeven. 

In iedere les worden de inzichten geïmplementeerd aan de hand van oefeningen. Er is telkens ruimte om eigen casussen in te brengen en hierrond de geziene leerstof in te oefenen.

Inschrijven en praktisch

  • Kostprijs

    Deze opleiding kost 310 euro.

    Al onze opleidingen bieden we aan betaalbare prijs aan. We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil bij ons terecht kan, en dat iedereen die zich (verder) wil bijscholen daartoe de kans krijgt. We spenderen geen grote budgetten aan dure locaties, drukwerken, erkenningen, publiciteit, internet marketing, enzovoort. We richten ons liever op wat er echt toe doet. De kosten die we daarbij uitsparen hoeven we dan ook niet door te rekenen :)

  • Inschrijven

    We werken telkens in kleine groep, de inschrijvingen zijn beperkt. 

    Wil je je inschrijven? Stuur dan een mail naar info@rouwenverliesVlaanderen.com.

    Kan je niet wachten en wil je je onmiddellijk inschrijven? Dan kan je 310 euro storten op het rekeningnummer van Rouw en verlies Vlaanderen:

    BE33 9501 4545 2946.

    Gebruik je daarbij 'Levend verlies+ jouw naam' als medelding?

    Van zodra we jouw betaling hebben ontvangen, sturen we je een bevestigingsmail.  Zo weet je dat alles goed is verlopen.

  • Certificaat

    Aan het einde van de opleiding ben je de trotse bezitter van een deelname-cerficiaat.

    Jouw certificaat hangt straks op in jouw eigen kantoor. 

  • Online

    Dit is een online opleiding. We gebruiken Zoom. Een week voor aanvang van de opleiding krijg je de aanmeldingslink toegestuurd.

    Kent Zoom nog een aantal geheimen voor je? Hier vind je een heldere uitleg hoe je kan deelnemen aan een opleiding via Zoom.

  • Data

    Op de Activiteitenkalender lees je wanneer deze opleiding doorgaat.

    Onmiddellijk starten? Op eigen tempo de lessen volgen? Dan kan je deze opleiding volgen als thuisopleiding. Lees er hier meer over.