Rouw en verlies bij senioren
Als we denken aan rouw of verlies dan hebben we het vaak over rouw om het heengaan van een geliefde. De impact is immers enorm, het verdriet groot. Maar hoe ouder we worden hoe meer we geconfronteerd worden met verliezen. Overlijden van een geliefde is daar een deel van. Want naast afscheid nemen van een geliefde zijn er nog heel wat andere verliezen die een grote impact hebben, zoals een lichaam dat achteruitgaat, verhuis, een enger geworden toekomstperspectief, een nauwere zingeving, ...
Wat is verlies en wat doet het met je? Wat kunnen senioren in hun rugzakje meedragen en hoe kan je hen ondersteunen?
Je krijgt de laatse nieuwe inzichten mee.
Gesterkt met deze theoretische kennis doorlopen we het rouw- en verlieslandschap. We staan dus stil bij de beleving van verlies bij senioren:
rouw om het heengaan van een geliefde;
rouw om andere verlieservaringen;
multipel verliezen en hoe deze op te sporen;
hinderpalen om te rouwen;
burn-out bij rouw;
de impact van corona bij rouwverwerking
...
Zingeving en positieve uitdaging
De opleiding staat dan wel in teken van rouw en verlies, maar we hebben evenzeer oog voor zingeving en positieve uitdagingen bij de senior.
En hoe je de negatieve spiraal kan doorbreken waarin de senior zich bevindt.
Vanuit de praktijk
Tijdens de bijscholing krijg je een houvast mee waar je onmiddellijk mee aan de slag kan, ook preventief. Toch is het vooral de bedoeling dat we vanuit de praktijk werken.
Heb je een casus waarmee je met de handen in het haar zit of waar je meer uitleg rond wilt? Stuur ons die gerust door. We bundelen alle casussen en vertrekken vanuit jouw realiteit. Doorheen de dag stemmen we zowel de praktijk en de oefenmomenten als de theorie af op de ingestuurde casussen waardoor je concreet aan de slag kan.
Meer weten over deze opleiding en wanneer deze doorgaat?
Neem een kijkje bij Activiteiten en/of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Zo word je automatisch op de hoogte gebracht wanneer deze en andere opleidingen doorgaan.