Thuisopleiding: Verlies- en rouwcoach
Altijd al de opleiding tot Verlies- en rouwcoach volgen en je eigen praktijk starten maar geen tijd? Nu kan je de opleiding volgen via thuisstudie. Meer weten? Neem dan hier een kijkje.
Van beslissende betekenis
Als we denken aan verlies of rouw dan hebben we het vaak over rouw om het heengaan van een geliefde. De impact is immers enorm, het verdriet groot. Maar in het leven worden we geconfronteerd met meerdere verliezen, overlijden van een geliefde is daar een van. Want daarnaast zijn er nog heel wat andere verliezen die een grote impact hebben op ons welbevinden zoals leren leven met een ziekte en beperking, verhuis, het gevoel anders te zijn, andere toekomstperspectief en zingeving, relatiebreuk, ontslag, ... Niemand wordt ervan gespaard, en toch lijkt het alsof verdriet, overlijden, rouw, afscheid, ziekte, beperkingen, ... een taboe zijn die we als maatschappij liever uit de weg gaan. Dit betekent dan ook dat we ons vaak geen houding weten te geven als we geconfronteerd worden bij dergelijke verliezen zowel in ons privéleven of als professioneel. Nochtans is verlies en afscheid een essentieel onderdeel van het leven.
De wijze waarop we met verdriet omgaan en het verwerken is van beslissende betekenis voor de rest van iemands leven. Wanneer iemand niet de kans krijgt om het verdriet te verwerken kan hem dat cynisch maken, bitter, neerslachtig, hard of zelfs depressief. Dat komt voort uit allerlei onverwerkte gevoelens. Maar zolang dat verdriet, die pijn en dat gemis niet is doorleeft, blijft het als een etterende wonde verder broeden.
Waarom een opleiding tot Verlies- en rouwcoach?
We weten hoe we in ons dagelijks leven een gesprek moeten voeren. We 'spreken' met elkaar af en kunnen bijna niet wachten om te vragen hoe het gaat, wat hem of haar bezighoudt. Of we staan te popelen om het laatste nieuwtje te vertellen. Dergelijke gespekken gaan ons vaak makkelijk af. We zijn ze gewoon en vinden ze heel deugddoend.
Anders gaat het met een gesprek waarbij verdriet en gemis de boventoon haalt. Dan weten we niet meer zo goed wat we moeten zeggen, hoe we ons moeten gedragen, en of we wel mogen vragen hoe het gaat. Nochtans zijn deze gesprekken even gewoon en deugddoend.
In de opleiding Verlies- en rouwcoach word je meegenomen in de ups en de downs van het rouwproces. Het is dan wel een grillig parcours, als coach kan je de rouwende ondersteunen en gidsen als alles om hen heen in duisternis is verguld. Oprechtheid, warmte, tijd maken - of beter gezegd: tijd geven - troost en begrip zijn enorm krachtig voor iemand in verdriet en rouw. Naast het aanleren van deze basishouding krijg je inzichten en uitdiepingen over het rouwproces, wat het verdriet met de rouwende doet, wat de leegte betekent en tegen welke realiteit hij aankijkt.
In deze opleiding word je meegenomen in hoe je rust en vertrouwen kan brengen in een moeilijk gesprek en leer je nabij te zijn bij iemand die heel erg kwetsbaar is. Het is niet makkelijk om de stap naar de hulpverlening te zetten, vaak gaat er een hele weg aan vooraf. Het is dan ook cruciaal om de juiste zorg en het juiste kader te kunnen bieden aan iemand die in diepe pijn en groot verdriet verkeert.
Meer weten?
Het hele programma nalezen? Neem hier een kijkje
Waar kan je aan de slag met het diploma?
Met het diploma kan je je eigen praktijk starten als Verlies- en rouwcoach. Je mag dus mensen gaan begeleiden in in rouw en verlies.
Daarnaast biedt het diploma nog een waaier aan andere mogelijkheden. Het diploma tot Verlies- en rouwcoach kan een echte meerwaarde zijn om bijvoorbeeld aan de slag te gaan:
- in een Rust- en verzorgingstehuis of een Woonzorgcentrum waar je ouderen in rouw en bij verliessituaties gaat begeleiden. Je zal ook meer aandacht hebben voor de familieleden van de rouwende oudere;
- bij een Lokaal Dienstencentrum kan je het aanspreekpunt worden om senioren in rouw en verdriet te gaan ondersteunen, projecten rond rouw of eenzaamheid te gaan opstarten en te faciliteren;
- bij een stadsdienst om bijvoorbeeld rouwgroepen op te starten of om evenementen te organiseren zoals bijvoorbeeld rond 1 november, Wereldlichtjesdag, enzovoort;
- in een CAW en DGGZ kan je er de specifieke taak krijgen om rouwenden te gaan begeleiden;
- als zorgcoördinator, vertrouwensleerkracht, leerlingenbegeleider, .... in scholen;
- ...