Abstracte begrippen zoals 'dood zijn', 'sterven', 'kanker' concreet maken

Hoe leg je abstracte begrip zoals ‘dood zijn’ uit aan mensen met een zeer ernstige tot licht verstandelijke beperking, zodat ze net wel begrijpen dat bvb mama gestorven is en ze hun rouwproces wel kunnen doorlopen? 

Als mensen met een verstandelijke beperking hun rouwproces niet kunnen aanvangen, dan zitten ze in hun rouwproces vast waarbij ze zelfs vele jaren later nog moeilijk en opstandig gedrag kunnen vertonen, in zichzelf gekeerd of intens verdrietig kunnen zijn. Ze begrijpen niet waarom hun mama, papa, hun geliefde niet meer komt en kunnen zich in de steek gelaten voelen. En als iemand weg is, dan kan hij of zij ook terugkomen. 

Een grote misvatting: 'Hij beseft het niet.'

Goed uitleggen aan mensen met een beperking wat dood zijn betekent, is noodzakelijk om hun rouwproces aan te vangen en te doorlopen, zodat ze op een bepaald moment ‘weten’, voelen en beseffen dat hun geliefde dood is en nooit meer terugkomt.

Een grote misvatting is ‘Hij beseft het niet’, ‘het zal hem overstuur maken’, ‘we gaan wachten met het te vertellen tot…’

In deze opleiding leer je mensen met een verstandelijke beperking deel te laten nemen aan enkele belangrijke momenten van het afscheid nemen zoals de begrafenis en hoe hen daarop voor te bereiden.
Je leert ook wat je kan doen als hij niet kan of mag deelnemen aan de begrafenisplechtigheid, doordat hij bvb teveel lawaai zal maken of ongepast gedrag zal vertonen op het innige en ingetogen moment.

In deze opleiding leer je hoe je abstracte begrippen zoals ‘dood zijn’, ‘ziekte zoals kanker’, ‘sterven’ kan uitleggen zodat het concreet, tastbaar en begrijpelijk is voor diegene met een beperking. Je leert ook hoe je mensen in iedere stap van hun rouwproces en dus bij iedere rouwfase kan ondersteunen en helpen om hun rouwproces te doorlopen. 

Slecht nieuws concreet en zacht uitleggen

Je leert ook hoe je slecht nieuws moet brengen aan mensen met een verstandelijke beperking waarbij we stilstaan bij:

  • Slecht nieuws 
  • Plots slecht nieuws.

Ze vereisen elk hun specifieke aanpak. Je krijgt inzichten mee hoe je het slechte nieuws concreet en tegelijk zacht kan uitleggen, zodat het diegene met de verstandelijke beperking begrijpt en niet overstuur zal maken. Met uitleggen bedoelen we uiteraard niet alleen in woorden. Met andere woorden je leert hoe je de boodschap concreet, tastbaar en begrijpelijk te maken. 

We staan telkens stil bij mensen met een:

  • Zeer ernstige verstandelijke beperking,

  • Ernstige verstandelijke beperking;

  • Matige verstandelijke beperking

  • Licht verstandelijke beperking.

Tijdens de opleiding krijg je een houvast mee waar je onmiddellijk mee aan de slag kan, ook preventief. We gaan concreet aan de slag waarbij de theorie telkens met praktijkvoorbeelden ondersteund wordt.

 

Inschrijven

  • Het inschrijvingsgeld

    Deze opleiding kost 55 euro

    In deze prijs zit al het studiemateriaal:

    • de Powerpoint
    • 6 uur aan opname materiaal.

    Al onze opleidingen bieden we aan betaalbare prijs aan. We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil bij ons terecht kan, en dat iedereen die zich (verder) wil bijscholen daartoe de kans krijgt. We spenderen geen grote budgetten aan dure locaties, drukwerken, erkenningen, publiciteit, internet marketing, enzovoort. We richten ons liever op wat er echt toe doet. De kosten die we daarbij uitsparen hoeven we dan ook niet door te rekenen :)

  • Hoe schrijf ik me in?

    Je maakt 55 euro over op het rekeningnummer van Rouw en verlies Vlaanderen:

    BE33 9501 4545 2946.

    Gebruik je daarbij 'T Rouw mensen beperking + jouw naam' als mededeling?

    Het is belangrijk dat we je mailadres hebben, stuur daarom een mail naar info@rouwenverliesVlaanderen met de medeling dat je de overschrijving maakte. Zo kunnen we jouw inschrijving aan jouw mailadres koppel. We sturen je dan ook al het cursus- en lesmatmeriaal via mail door.